28 Αύγουστος 2016, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2016, 20:47

Προχωρούν οι εργασίες για την αναστήλωση στον Πανάγιο Τάφο

  • Προχωρούν οι εργασίες για την αναστήλωση στον Πανάγιο Τάφο

Οι εργασίες για την αναστήλωση στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προχωρούν με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, πολύ πριν από το Πάσχα και την αφή του Αγίου Φωτός, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία του εορτασμού, στις 28 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου –με το Παλαιό Ημερολόγιο– στην Γεσθημανή (φωτο).

«Για την αποκατάσταση στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφτεί δύο φορές το Πατριαρχείο εδώ στα Ιεροσόλυμα», τόνισε ο Τέρενς Κουίκ.

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι επισκέφθηκε το εργοτάξιο όπου η επικεφαλής του έργου ανανστήλωσης, καθηγήτρια ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου του εξήγησε τις «τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος, που γίνεται πέτρα-πέτρα, κομμάτι-κομμάτι», καθώς ο χρόνος και η διάβρωση είχαν «φουσκώσει» το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευσή του, καθώς και τα εξωτερικά σιδερένια υποστυλώματα που είχαν τοποθετήσει οι Βρετανοί το 1948, ήταν ζήτημα αν θα άντεχαν, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρακάλεσε τον Τέρενς Κουίκ να μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «τις άπειρες ευχαριστίες του, για τα όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στο εγχείρημα του Παναγίου Τάφου».


Από τις εργασίες αναστήλωσης στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου (φωτ.: Τέρενς Κουίκ / Twitter)

Κατά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα ο Τέρενς Κουίκ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, Χρήστο Σοφιανόπουλο, και τον γενικό διευθυντή του γραφείου του Κώστα Μειμάρη. Επισκέφτηκε, επίσης, ορισμένα από τα μοναστήρια των Αγίων Τόπων, όπως του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη, του Προφήτη Ελισσαίου και το Μοναστήρι του Σαραντάριου Όρους στην περιοχή της Ιεριχούς.

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κωνσταντίνο Μπίκα.