28 Αύγουστος 2016, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2016, 21:27

Ιδιαίτερα φιλικό το τετ α τετ Κοτζιά-Τσαβούσογλου

  • Ιδιαίτερα φιλικό το τετ α τετ Κοτζιά-Τσαβούσογλου
    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ (Δ) και ο Τούρκος ομόλογός του (Α) κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ανεπίσημη συνάντηση που είχαν στην Κρήτη, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 ( φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ανεπίσημη συνάντηση που είχαν την Κυριακή 28 Αυγούστου, στην Κρήτη. Μία ιδιαίτερα φιλική τετ α τετ συνάντηση, η οποία διήρκησε τρεις ώρες συνολικά, καθώς οι συνομιλίες τους συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση, όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ήταν μια εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μια ευκαιρία, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δύο πλευρές στην ανεύρεσή τους.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική» υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς «συνεχίζει με ένταση το έργο της, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σ’ όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι' αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».

Τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κρήτη όπου βρέθηκε για πρώτη φορά, όπως είπε, εξέφρασε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόσκληση, αλλά και για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος.


Ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του ( φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Νίκο Κοτζιά «πολύ εποικοδομητική» και εξήγησε:

«Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας, εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν» και τόνισε: «Εμείς, και οι δύο πλευρές, θα την υποστηρίξουμε».

Μετά τις κοινές δηλώσεις ο Νίκος Κοτζιάς συνόδευσε τον ομόλογό του στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον, στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου γεννήθηκε ο Δίας. 

«Ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη στον Δικταίον Άντρον ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι «ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».

Για το θέμα της έκδοσης των «8» ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τέλος αναφερόμενος στο προσφυγικό ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ, είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».