28 Αύγουστος 2016, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2016, 15:18

Παυλόπουλος: Διδάσκει η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες

  • Παυλόπουλος: Διδάσκει η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες
    Παιδιά με παραδοσιακές στολές υποδέχονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έξω από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας, την οποία εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος το Σάββατο 27 Αυγούστου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, «αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα δίδαξε και διδάσκει στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, που είναι μια τραγωδία και μία πρόκληση για την ανθρωπότητα αλλά κυρίως για την Ευρώπη.

Οι Έλληνες, όπως υπογράμμισε, διδάσκουν και θα διδάσκουν με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες και συμβάλλουν, ώστε να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία και οι εταίροι μας στην ΕΕ. Στο σημείο αυτό έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι απειλείται το θεμέλιο της ΕΕ και η ίδια η Ευρώπη, αν επικρατήσουν ξενοφοβικές αντιλήψεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.


(φωτ.: Γιάννης Μπεχράκης) 

Στη διάρκεια της ημερίδας ο Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Γιάννης Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε επίσης πως οι Έλληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες.