28 Αύγουστος 2016, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2016, 11:05

Τουρκία: Ο πρώτος νεκρός στρατιώτης στην Τζαραμπλούς από ρωσικό πύραυλο (βίντεο)

  • Τουρκία: Ο πρώτος νεκρός στρατιώτης στην Τζαραμπλούς από ρωσικό πύραυλο (βίντεο)
    Από την Τετάρτη 24 Αυγούστου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της Τουρκίας στην Τζαραμπλούς της Συρίας (φωτ.: EPA / Sedat Suna )

Τις πρώτες απώλειες μετρά η Τουρκία, από την έναρξη, στις 24 Αυγούστου, της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» εντός του συριακού εδάφους. Ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, από εκτόξευση ρωσικών αντιαρματικών βλημάτων εναντίον τουρκικών τεθωρακισμένων.

Καταγράφηκαν δύο βολές με ρωσικής κατασκευής αντιαρματικό βλήμα τύπου Κορνέτ. Η πρώτη έγινε το βράδυ του Σαββάτου στις 21:00, σε απόσταση 5χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, η οποία όμως δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο άρμα, ενώ τραυμάτισε έναν στρατιώτη. Το άρμα συνέχισε την αποστολή του.

Η δεύτερη βολή ακολούθησε λίγο μετά και αυτή τη φορά ήταν επιτυχής. Το άρμα καταστράφηκε και από την έκρηξη σκοτώθηκε ο Τούρκος στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Πίσω από την επίθεση φαίνεται ότι βρίσκονται οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), όπου κύρια δύναμη πυρός είναι οι Κούρδοι των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG/PYD).

Σε κουρδική ιστοσελίδα στο Facebook αναρτήθηκε βίντεο –το μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη– στο οποίο καταγράφεται η ανατίναξη του τουρκικού άρματος.

Το γεγονός δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στην Άγκυρα, γιατί μετά την κατάρριψη του τουρκικού Σούπερ Κόμπρα, πριν από δύο μήνες, με ρωσικό κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό πύραυλο, τώρα έρχεται ένας άλλος πύραυλος, και πάλι ρωσικής κατασκευής, αντιαρματικός τη φορά αυτή, να καταστρέψει ένα από τα τουρκικά άρματα που εισέβαλαν στην επικράτεια της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι λόγω του γεγονότος ότι το έδαφος στη Συρία είναι αναπεπταμένο και δεν παρέχει σοβαρή κάλυψη στα άρματα, αυτά είναι εκτεθειμένα σε βλήματα του προαναφερθέντος τύπου, τα οποία τα διαπερνούν και τα θέτουν εκτός μάχης, εξ ου και ο προβληματισμός της Άγκυρας.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου η Τουρκία πάντως ενίσχυσε τις δυνάμεις της επί συριακού εδάφους. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι επιπλέον έξι τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Καρκαμίς. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στην περιοχή 50 άρματα μάχης και 380 στρατιώτες.

Επίθεση στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ
Επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου 27 Αυγούστου και στο αεροδρόμιο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ήταν 00:15 η ώρα όταν Κούρδοι μαχητές προσέγγισαν το αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ και εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στο κτίριο αναχωρήσεων και σε άλλες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.
Αμέσως μετά τις εκρήξεις το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις ματαιώθηκαν μέχρι νεωτέρας.
Ακολούθησε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και του στρατού, για τον εντοπισμό των δραστών.