27 Αύγουστος 2016, 20:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2016, 19:41

Ιταλία: Παγκόσμια συγκίνηση από την τελετή για τα θύματα του σεισμού

  • Ιταλία: Παγκόσμια συγκίνηση από την τελετή για τα θύματα του σεισμού
    (Φωτ.: EPA / Cristiano Chiodi)

Μέσα σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των πρώτων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία. Οι εικόνες από τη νεκρώσιμη ακολουθία, που έγινε σήμερα στο γυμναστήριο της πόλης Άσκολ, Πιτσένο παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.

Σπαραχτική ήταν η στιγμή όπου ένας από τους διασώστες άφησε ένα γράμμα στο φέρετρο της 9χρονης Τζούλια που έγινε «ασπίδα» με το κορμί της για να σωθεί η μόλις 4 ετών αδερφή της Τζιόρτζια. «Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄ Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό», γράφει με πόνο ψυχής ο διασώστης.


(Φωτ.: repubblica.it)

«Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του Άσκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων. Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.

Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού. Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δίνει κουράγιο σε συγγενείς θυμάτων (φωτ.: ΕΡΑ / Massimo Percossi)

Σήμερα στην Ιταλία είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος για τους 290 νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη στην κεντρική χώρα, όπου εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν ακόμη τις έρευνες στα ερείπια, χωρίς μεγάλες ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.