27 Αύγουστος 2016, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2016, 18:36

Μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα ζητά ο Τσίπρας

  • Μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα ζητά ο Τσίπρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μέτρα για το χρέος και μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 ζητά η Αθήνα από τους δανειστές, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στην Realnews, ο πρωθυπουργός παίρνει θέση κατά της ΝΔ σημειώνοντας ότι το κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουν εγκλωβιστεί και τώρα είναι αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019».

Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και την απαίτηση των δανειστών να πάρει θέση η κυβέρνηση και να αποδεχτεί τα στοιχεία για το έλλειμμα, υποστηρίζει ότι «η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις». Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επαναλαμβάνει τη θέση ότι είναι «θέμα τιμής για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμιά περίπτωση από τη διεκδίκηση των επανορθώσεων».

Την ίδια ώρα ανώτατος οικονομικός παράγοντας (κάποιοι φωτογράφιζαν τον Γιάννη Στουρνάρα), μιλώντας στο Βήμα, ισχυρίζεται ότι: «Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων, διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου».