27 Αύγουστος 2016, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2016, 12:05

Κύπρος: Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ερευνητικό ανοικτά του Ακάμα

  • Κύπρος: Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ερευνητικό ανοικτά του Ακάμα

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε προχθές Πέμπτη ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. Η εφημερίδα γράφει ότι η φρεγάτα «Κελί Μπολού» προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε.

Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα. Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E. Η συντεταγμένη αυτή εφάπτεται της ακτής του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην ΕΕ στα έγγραφα που παρουσιάζονται στον ΟΗΕ. Είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία θέλοντας να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να «βάλει πόδι» στην περιοχή, επιχειρεί να εδραιώσει διεθνώς τη θέση της αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό.

Αφενός γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου γιατί η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και επιπλέον οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.