27 Αυγούστου 2016, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2016, 09:49

Χόρτα με αυγά, για φτωχούς βασιλιάδες

  • Χόρτα με αυγά, για φτωχούς βασιλιάδες

Ένα απλό και γρήγορο φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες και δυναμωτικό, με τα λευκώματα και τις πρωτεΐνες του αυγού. Μπορεί να μαγειρευτεί σε μικρή ποσότητα για τον εργένη, σε μεγαλύτερη για την οικογένεια ή το εστιατόριο, να γίνει σε ένα γκαζάκι στο καλύβι, στη σπιτική κουζίνα ή σε μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι φτηνό, είναι γρήγορο, και κάνει τον φτωχό να τρώει... βασιλικά.

ΥΛΙΚΑ
  • διάφορα άγρια ή και ήμερα χόρτα και μυριστικά (μάραθο, μαϊντανό, άνηθο, κ.ά.)
  • ντομάτα ή σάλτσα
  • κρεμμύδι φρέσκο ή και ξερό
  • ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
  • αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα (μπορεί, ανάλογα με την εποχή, να είναι ραδίκια, βλίτα, σπανάκι, παζί, τσουκνίδα, ξινολάπατα, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλι), και τα αντίστοιχα μυριστικά.
  2. Σε πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι (ανάλογα με την ποσότητα) ζεσταίνουμε το λάδι και περνάμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
  3. Ακολουθούν τα χόρτα, και όταν μειωθεί ο όγκος τους, ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα τριμμένη, ή τη σάλτσα το χειμώνα, και λίγο νερό.
  4. Όταν το φαγητό μαγειρευτεί και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε λάδι και σπάμε τα αυγά πάνω από τα χόρτα με προσοχή να μη χαλάσει ο κρόκος. Καπακώνουμε και κλείνουμε τη φωτιά.
  5. Αφήνουμε λίγο να σφίξουν τα αυγά και σερβίρουμε με τα χόρτα από κάτω και ένα αυγό σε κάθε μερίδα.


Πρόκειται για παραδοσιακή πηλιορείτικη συνταγή.

  • Πηγή: Φιλάρετος Ψημμένος / bostanistas.gr.