27 Αύγουστος 2016, 15:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2016, 15:25

Η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

  • Η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου
    Ο Λιου Ρούι Χονγκ, γνωστότερος πλέον και ως Λεωνίδας Λιου, αφού έχει βαπτιστεί χριστιανός, είναι ο βασικός μεταφραστής των Σεφέρη και Ελύτη στα κινεζικά

Με πλούσιο υλικό από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή και μια εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη συμμετέχει η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (Beijing International Book Fair), που εγκαινιάστηκε στις 24 και θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου 2016.

Το εθνικό μας περίπτερο περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους ελληνικών βιβλίων, στην ελληνική, την αγγλική και την κινεζική γλώσσα.

Ανάμεσα σ' αυτούς πεζογραφήματα, ποιητικά έργα, λευκώματα, ταξιδιωτικοί και περιηγητικοί οδηγοί της Ελλάδας, μελέτες, παιδικά βιβλία και κόμικς, καθώς και κατάλογοι μεταφρασμένων και βραβευμένων βιβλίων.

Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της καθηγήτριας Ελένης Αβραμίδου, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο Ζορμπάς στην Κίνα – Μεταφράζοντας Καζαντζάκη», με ομιλητές τον μεταφραστή του Καζαντζάκη Li Chenggui και την ιστορικό Que Jianrong.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Ελισάβετ Φωτιάδου, πρεσβευτής, σύμβουλος και επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.


Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

Την ελληνική συμμετοχή οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος και το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι το αρχείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει καταγράψει πάνω από 200 ελληνικούς τίτλους μεταφρασμένους στα κινεζικά, 36 από τους οποίους εκδόθηκαν μετά το 2008 (βιβλία αρχαίας ελληνικής γραμματείας ως επί το πλείστον αλλά και έργα των Καζαντζάκη, Καβάφη, Ελύτη.

Στα κινεζικά έχουν μεταφραστεί και σύγχρονοι λογοτέχνες όπως οι Απόστολος Δοξιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρω Βαμβουνάκη, και συγγραφείς παιδικού βιβλίου όπως οι Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Μαρία Ρουσάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ροδούλα Παπά κ.ά.

Η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου έχει ξεκινήσει από το 2008. Στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών έχει συμβάλει σημαντικά και η σταθερή παρουσία, από το 2010, της Κίνας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Το 2016 μάλιστα η Κίνα πραγματοποίησε δυναμική εμφάνιση με τη συμμετοχή 40 εκδοτών, δίνοντας νέα ώθηση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των εκδοτικών σχέσεων των δύο χωρών.