26 Αύγουστος 2016, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2016, 17:11

Φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς από το σεισμό στην Ιταλία

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο στην κεντρική Ιταλία, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες στα σχεδόν ισοπεδωμένα χωριά, ο απολογισμός των νεκρών συνεχώς ανεβαίνει.

Τα 6,2 Ρίχτερ αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 267 νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Οι Αρχές, ωστόσο, φοβούνται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 300, και ίσως σπάσουν το «ρεκόρ» του σεισμού της Λ’ Ακουίλα, το 2009, με τα 309 θύματα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 40 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


(Φωτ.: EPA / Angelo Carconi)

Ρεπορτάζ της RAI, επικαλούμενο στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αναφέρει ότι από το ολοσχερώς κατεστραμμένο χωριό Αματρίτσε ανασυρθεί 208 σοροί. Άλλοι 49 ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός του οποίου είναι η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, ενώ στο Ακούμολι έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Με επίκεντρο το Αματρίτσε, και τις γύρω περιοχές, οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 900.

Οι εκτεταμένες καταστροφές οφείλονται στο γεγονός ότι τα κτήρια είναι αρκετά παλιά, χτισμένα προτού αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αντισεισμικοί κανόνες. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι ανέφερε ότι τα 293 αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κτήρια των χωριών, τα περισσότερα εκ των οποίων εκκλησίες, είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, είτε έχουν καταρρεύσει.