26 Αύγουστος 2016, 10:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2016, 10:01

Με «καπέλο» ο ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα ακίνητα

  • Με «καπέλο» ο ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα ακίνητα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με «καπέλο» θα πληρώσουν το φετινό ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, συνειδητά, διαχώρισε την εισοδηματική απόδοση αυτών των ακινήτων από την κατοχή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών, περίπου 50.000- 60.000 είναι τα ξενοίκιαστα ακίνητα, που είχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ και πλέον οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο στο ακέραιο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ φόρου, χάνεται έκπτωση 20 ευρώ.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι συνήθως σε έναν ιδιοκτήτη αναλογεί πάνω από ένα τέτοιο ακίνητο, είναι προφανές το σοκ που θα υποστούν όταν θα αντικρίσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Αν μάλιστα οι εν λόγω ιδιοκτήτες ανήκουν και σε εκείνους που πέρασαν στη ζώνη του Συμπληρωματικού Φόρου, τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Ο Συμπληρωματικός Φόρος ξεκινά φέτος από τις 200.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι κι έτσι για κάποιον που βρισκόταν το 2015 στο όριο (στις 300.000 ευρώ συνολικής αξίας), προκύπτει με το… καλημέρα επιβάρυνση 125 ευρώ.

Τέλος ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια που φέτος δεν μπήκε είναι πιθανό να επιβληθεί το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο έντυπο της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ το οποίο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Αυγο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές οι οποίες αν και εκ πρώτης όψεως είναι αθώες, μόνο τέτοιες δεν είναι. Στη νέα μορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2 όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κα) προστέθηκαν δυο νέες στήλες με αύξοντα αριθμό 25 και 26 οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί θα εμφανιστεί ουσιαστικά η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου βάση της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο.