26 Αυγούστου 2016, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αυγούστου 2016, 22:03

Η φανουρόπιτα της θείας Κατερίνας

  • Η φανουρόπιτα της θείας Κατερίνας

Παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, σήμερα, και η παράδοση απαιτεί την παρασκευή φανουρόπιτας.

Το pontos-news.gr σάς προτείνει την (εγγυημένη) εκδοχή της θείας Κατερίνας, με την ευχή ο Άγιος να σας φανερώσει ό,τι του ζητήσετε!

ΥΛΙΚΑ

για μία δόση (μικρό ταψάκι)

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ξύσμα λεμονιού
  • σταφίδες
  • μια χούφτα φουντούκια ή καρύδια τριμμένα στο μούλτι, όχι πολύ ψιλά
  • σουσάμι ή ζάχαρη άχνη για μετά το ψήσιμο
  • λίγο νερό για να δουλευτούν τα υλικά (όσο πάρει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα και το ξύσμα λεμονιού και δουλεύουμε πάρα πολύ καλά με το χέρι.
  3. Τα φουντούκια (ή καρύδια) και τις σταφίδες τα αλευρώνουμε λίγο για να μην κολλήσουν και τα ρίχνουμε στο μίγμα, και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε (δεν πρέπει να γίνει σφιχτό).
  4. Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση, στους 180° Κελσίου, για 45-60΄ (ανάλογα με το φούρνο· μετά τα 45΄ τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα).
  5. Αφού κρυώσει η πίτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη.