Παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, σήμερα, και η παράδοση απαιτεί την παρασκευή φανουρόπιτας.
Το pontos-news.gr σάς προτείνει την (εγγυημένη) εκδοχή της θείας Κατερίνας, με την ευχή ο Άγιος να σας φανερώσει ό,τι του ζητήσετε!
ΥΛΙΚΑ
για μία δόση (μικρό ταψάκι)
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλλα
- ξύσμα λεμονιού
- σταφίδες
- μια χούφτα φουντούκια ή καρύδια τριμμένα στο μούλτι, όχι πολύ ψιλά
- σουσάμι ή ζάχαρη άχνη για μετά το ψήσιμο
- λίγο νερό για να δουλευτούν τα υλικά (όσο πάρει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα και το ξύσμα λεμονιού και δουλεύουμε πάρα πολύ καλά με το χέρι.
- Τα φουντούκια (ή καρύδια) και τις σταφίδες τα αλευρώνουμε λίγο για να μην κολλήσουν και τα ρίχνουμε στο μίγμα, και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε (δεν πρέπει να γίνει σφιχτό).
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση, στους 180° Κελσίου, για 45-60΄ (ανάλογα με το φούρνο· μετά τα 45΄ τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα).
- Αφού κρυώσει η πίτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη.