25 Αύγουστος 2016, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2016, 13:37

Το Ισραήλ έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τα Κατεχομένα

  • Το Ισραήλ έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τα Κατεχομένα
    Το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία απο τις πέντε εισόδους από τη Λευκωσία στα Κατεχόμενα, στην Κύπρο (φωτ.: pontos-news. gr/ Πόπη Παπαγεωργίου)

Ταξιδιωτική... οδηγία έβγαλε το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού, συνιστώντας στους πολίτες του Ισραήλ να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα Κατεχόμενα, στη βόρεια Κύπρο. Όπως αναφέρει η ισραηλινή ειδησεογραφική πύλη Walla News, «μετά από πιέσεις της Λευκωσίας, το Ισραήλ ανανέωσε πρόσφατα τη σύστασή του για αποφυγή της τουριστικής δραστηριοποίησης στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού», παρά την επαναπροσέγγιση του με την Τουρκία.

O γενικός διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού Amir Halevi προειδοποίησε ότι οι επισκέψεις στην περιοχή θεωρούνται από την Κύπρο ως αναγνώριση της τουρκικής οντότητας, που όμως δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από το Ισραήλ.

Η αρθρογράφος Tal Shalev, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, με φόντο την ένταση με την Τουρκία, οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου συσφίχθηκαν, φτάνοντας στο ζενίθ με την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, με τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία, πριν από δύο μήνες, η Ιερουσαλήμ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να μεταφέρει στη Λευκωσία μηνύματα για την επιθυμία της διατήρησης των στενών σχέσεων», γράφει η Shalev, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το Ισραήλ τόνισε ότι η ομαλοποίηση δεν αναμένεται να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παρά την εδαφική διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Η συντάκτρια του άρθρου αναφέρει ότι στα τέλη Ιουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία στις σχέσεις με τη χώρα του και διευκρίνισε ότι αντιτίθεται στο σχέδιο διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία μέσω της ΑΟΖ της Κύπρου.