15 Σεπτέμβριος 2016, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2016, 15:31

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή από την ΟΠΣΕ

  • Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή από την ΟΠΣΕ

Φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας, τους μάρτυρες και ήρωες της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτίει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 με ημερίδα: «Τα ανταλλάξιμα ακίνητα και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος», στην Εστία Νέας Σμύρνης.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη. Θα τελεστεί επίσης δέηση στο μνημείο του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στις 11:30, και κατάθεση στεφάνου του προέδρου της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου. Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 12:00.

Μέρες του Αυγούστου του 1922 άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση της Μικρασιατικής Καταστροφής, μετά την αναδίπλωση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων απ’ όλες τις γραμμές του μετώπου και η βαθμιαία οπισθοχώρηση προς τα παράλια για να φύγουν στην Ελλάδα. Μερικές εβδομάδες αργότερα επήλθε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ελληνισμού, ο ξεριζωμός του από τη γη της Ιωνίας και της ευρύτερης Ανατολής. Είχε προηγηθεί η Γενοκτονία των Ποντίων.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016