24 Αύγουστος 2016, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2016, 17:06

Σύγκρουση κυβέρνησης-Κομισιόν για το έλλειμμα

  • Ύφεση αντί για ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2016
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με μια παρέμβαση που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά (και προκάλεσε και την  αντίδραση της κυβέρνησης, μια και είναι σε εκκρεμότητα η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου), η Κομισιόν παίρνει θέση υπέρ του στο ζήτημα του φουσκωμένου ελλείματος.

Στη ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα, και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat!

Μάλιστα σχετική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τους Eπίτροπους Πιερ Μοσκοβισί και Μαρίαν Τίσεν, απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τη σχετική παρέμβαση, η Μαριάν Τίσεν καλεί τις ελληνικές Αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015, και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ  και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Επίσης, προτρέπει τις ελληνικές Αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία, και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν καλώντας την Επιτροπή να καταθέσει την θέση της στην ελληνική Δικαιοσύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως όλων των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.