24 Αύγουστος 2016, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2016, 13:40

Βάσεις 2016: Επτά στους δέκα πέτυχαν στις εξετάσεις

  • Βάσεις 2016: Επτά στους δέκα πέτυχαν στις εξετάσεις
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2016 μπήκε σήμερα με την ανάρτηση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε στο 69,14%, αφού από τους 105.548 υποψηφίους όλων των κατηγοριών εισήχθησαν 72.973 σε διάφορες σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδαγωγικά τμήματα και οι θεωρητικές σχολές παρουσίασαν πτώση ενώ άνοδο σημείωσαν οι σχολές του τομέα της υγείας.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς επίσης και το νέο Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, τα φετινά αποτελέσματα από το νέο εξεταστικό σύστημα δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των προηγούμενων χρόνων μια και πρόκειται για εντελώς διαφορετικά συστήματα.


Το παλιό σύστημα των Πανελλαδικών έχει τελειώσει, είπε ο Νίκος Φίλης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, είχε μιλήσει για την ανάγκη νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του» είπε.

Εξάλλου, συνέχισε, «στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας». Οι αλλαγές όμως, θα γίνουν «χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», μέσα από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, «που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια».