24 Αύγουστος 2016, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2016, 16:57

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από το σεισμό στην Ιταλία – Ισοπεδώθηκαν χωριά

  • Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από το σεισμό στην Ιταλία – Ισοπεδώθηκαν χωριά
    (Φωτ.: EPA / Cristiano Chiodi)
  • Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από το σεισμό στην Ιταλία – Ισοπεδώθηκαν χωριά
    (Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)
  • Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από το σεισμό στην Ιταλία – Ισοπεδώθηκαν χωριά
    (Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Ημέρες 2009, όταν η Λ’ Ακουίλα ισοπεδώθηκε από το σεισμό, ζει από το πρωί η Ιταλία. Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας, μέχρι στιγμής αφήνει πίσω της τουλάχιστον 73 νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, και ισοπεδωμένα χωριά.

Ο σεισμός έγινε στις 03:36 (τοπική ώρα) και δεν είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός από τη Ρώμη μέχρι τη Βενετία.

Ο απολογισμός των θυμάτων αφορά τρία χωριά, τα πλέον πληγέντα από τον σεισμό, τα οποία βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης. Το Πεσκάρα ντελ Τρόντο, στην περιφέρεια Μάρκε, έχει τα περισσότερα θύματα, ενώ και τα χωριά Αματρίτσε και Ακουμόλι αναμένεται να πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος.


Το Αματρίτσε από ψηλά, μετά το σεισμό

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό οι μετασεισμοί να είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) ισχυροί. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μετασεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Εκτός από τα κτήρια, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές, ενώ οι κατολισθήσεις έχουν αποκόψει αρκετές αγροτικές περιοχές. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ANSA μεταδίδουν ότι τα συνεργεία διάσωσης σε πολλά σημεία αφήνουν τα οχήματά τους και συνεχίζουν με τα πόδια, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση.


(Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Σε ισχύ έχει τεθεί και το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης, εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα, θα συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ και άλλες ειδικές μονάδες του ιταλικού στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του», δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά μεσαιωνικά κτήρια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει τεχνική βοήθεια με το που υπάρχει αίτημα από τις ιταλικές Αρχές.


Το Πεσκάρα ντελ Τρόντο πριν και μετά

Πάντως οι Έλληνες σεισμολόγοι είναι απόλυτα καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι ο σεισμός της Ιταλίας, λόγω απόστασης και μεγέθους, δεν μπορεί να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα. «Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.