24 Αύγουστος 2016, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2016, 13:26

Όλα έτοιμα για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής της Γέφυρας (φωτο)

  • Όλα έτοιμα για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής της Γέφυρας (φωτο)
    Οι προετοιμασίες για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής ολοκληρώνονται (φωτ.: facebook.com/culturalclubgefira)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει την ξεχωριστή ταυτότητά του, επιστρέφει μετά από έναν χρόνο αδιάκοπης προετοιμασίας.

Για 10η συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας δίνει φέτος το μεγάλο ραντεβού από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου.

Μια γερή δόση πολιτισμού, καθώς και διδάγματα για κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου και την ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης από Μεξικό, Κορέα, Γεωργία, Μπαγκλαντές και Ελλάδα, θα πάρουν όσοι βρεθούν μόλις 20 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνας, τη Γέφυρα.

Στην καταπράσινη αυλή του Δημοτικού Σχολείου Γέφυρας, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τη μυστηριώδη ανατολίτικη κουλτούρα, θα ακούσουν τους μοναδικούς ήχους της λατινοαμερικάνικης παράδοσης, θα δουν τα εντυπωσιακά και απόλυτα συγχρονισμένα γεωργιανά μπαλέτα και τους κορεάτικους χορούς, θα ταξιδέψουν από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ).

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου, κάθε βράδυ, με πείσμα μικροί και μεγάλοι από διαφορετικές εθνότητες θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ζωντανά όλα εκείνα που συνθέτουν το θησαυρό της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Δεκάδες διαφορετικοί μικρόκοσμοι, μικρότεροι κύκλοι μέσα στον μεγάλο που τους ενώνει. Ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα, θα τιμήσει την δική του παράδοση.

«Ετοιμάζοντας όλους αυτούς τους μήνες το επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής, σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και έντονα προβλήματα, όλοι εμείς τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας αισθανθήκαμε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της περιφέρειάς μας για τόσα χρόνια.


Ποντιακοί χοροί στο 9ο Φεστιβάλ

»Δέκα υπέροχα χρόνια, μέσα στα οποία εμπνευστήκαμε, κουραστήκαμε, ερευνήσαμε, σχεδιάσαμε, δημιουργήσαμε, λυπηθήκαμε, χαρήκαμε, και στο τέλος δικαιωθήκαμε», είπε στο pontos-news.gr, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας, Σοφία Μπαχαρίδου.

Στόχος της προέδρου και των μελών του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου Γέφυρας είναι πρώτα από όλα να προσφέρουν ζωή και ζωντάνια στον τόπο τους, τη Γέφυρα.

«Τα δύσκολα έργα επιτυγχάνονται όταν ξεκινάς με όραμα και προχωράς με το βλέμμα στο στόχο. Πετυχαίνεις όταν παρά τις μεγάλες προκλήσεις δεν πτοείσαι, αλλά επιταχύνεις. Στόχος για όλους εμάς, ήταν πρώτα από όλα να προσφέρουμε ζωή και ζωντάνια στον τόπο μας, στην Γέφυρα, και μετά να διαμορφώσουμε ένα κλίμα συνεργασίας, κατανόησης και ανταλλαγής πολιτισμού ανάμεσά μας. Να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε, έστω και νοερά, το κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής σε μακρινούς τόπους. Πολλές ήταν οι φορές που με την αισιοδοξία μας παρασύραμε τους γύρω μας να συμβαδίσουν μαζί μας στο όμορφο αυτό παραδοσιακό ταξίδι, παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια», αναφέρει η Σ. Μπαχαρίδου.


Στιγμιότυπο από το 9ο Φεστιβάλ

Μέσα στα προηγούμενα εννέα χρόνια ο σύλλογος φιλοξένησε πάνω από 1.400 ξένους και 400 Έλληνες χορευτές, ενώ παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και μουσική από 20 διαφορετικές χώρες: Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Βοσνία, Κύπρος, Ιταλία, Σλοβακία, Τουρκία, Κροατία, Γεωργία, Ουκρανία, Μεξικό, Νεπάλ, Πολωνία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισπανία και Ρωσία.

Το ευτύχημα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ότι όσο οι υποχρεώσεις τους μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των εθελοντών.

«Πιστεύουμε ότι όλοι μας θα πρέπει να εμπνευστούμε από την παράδοσή μας, η οποία μας δείχνει το δρόμο και μας μαθαίνει να πορευόμαστε στο μέλλον με όραμα. Η προσπάθειά μας για τη διατήρηση της παράδοσης, αποτυπώνεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε ο χρόνος δίνει πάντα δύναμη σε ό,τι έχει αξία!», καταλήγει η πρόεδρος, προσκαλώντας τον κόσμο να ζήσει το μεγαλείο της παράδοσης και να διασκεδάσει σε ένα αυθεντικό γλέντι μέχρι το πρωί.

Αναστασία Χατζηλασκαράκη

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας.
Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ25
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2016
20:30
Επετειακό φεστιβάλ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας Θεσσαλονίκης.