24 Αύγουστος 2016, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2016, 12:12

Χερσαία επιχείρηση κατά του ISIS με την υπογραφή της Τουρκίας (βίντεο)

  • Χερσαία επιχείρηση κατά του ISIS με την υπογραφή της Τουρκίας (βίντεο)
    Άρματα μάχης του τουρκικού στρατού κινούνται προς τα τουρκοσυριακά σύνορα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (φωτ.: EPA/ Sedat Suna)

Προ των πυλών βρίσκεται η εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» των τουρκικών στρατευμάτων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, όπου ήδη εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκονται Τούρκοι κομάντο «για να καθαρίσουν και να ανοίξουν το δρόμο» για τα άρματα μάχης και τα πεζοπόρα τμήματα. Στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τζαραμπλούς, με την είσοδο δέκα αρμάτων μάχης, παρέχουν αεροπορική κάλυψη οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, όπως δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα «η Ουάσινγκτον συγχρονίζεται με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ».

Ο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας και αναμένεται να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Μπιναλί και στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κύριο θέμα των συνομιλιών τους θα είναι η κρίση στη Συρία και η επικείμενη χερσαία επιχείρηση –σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τουρκικά άρματα μάχης έχουν ήδη εισβάλλει στη Συρία, είδηση που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως– καθώς επίσης και το αίτημα έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Νωρίτερα, Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δράση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα συριακά σύνορα, τονίζοντας ότι αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αλλά και η ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης έχουν βρεθεί 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που χτυπήθηκαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία απάντησαν εκτοξεύοντας βλήματα όλμου στην Τουρκία, τα οποία σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έπεσαν σε άδειο χωράφι.