23 Αύγουστος 2016, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2016, 19:25

Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο άτυπο υπουργικό

  • Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο άτυπο υπουργικό
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Να αποσταλούν σημειώματα τόσο για το έργο που έχει γίνει στα υπουργεία, όσο και για «λευκές τρύπες» από τις οποίες προοπτικά θα μπορούσε να υποσχεθεί ένα «παράλληλο πρόγραμμα 2» ζήτησε από τους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μαξίμου.

Πάντως, τα περιθώρια είναι αρκετά στενά καθώς και οι θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά τις όποιες σκέψεις για παροχολογία. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, να αναφερθεί στην πάταξη της διαπλοκής (με αναφορές στην αδειοδότηση των καναλιών) και στα περί «δίκαιης ανάπτυξης». Στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα δίπολο: το τι έκανε εκείνος και τι γινόταν στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην αντιπολίτευση, ενώ θα προβεί παράλληλα σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

Ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση, το Μαξίμου επιχειρεί να κατεβάσει τον πήχη ισχυριζόμενο ότι αυτή θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι αυτά αφορούν εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης στα οποία όμως υπάρχουν και τα κόκκινα δάνεια και η διοίκηση του Υπερ-ταμείου. Στη σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση, όσο και στα θέματα Συνόδου των Μεσογειακών χωρών καθώς και τη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.