24 Αύγουστος 2016, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2016, 12:21

Σήμερα η επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

  • Σήμερα η επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας
    Τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ με τους νικητές της α΄ φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

Όλα είναι έτοιμα σήμερα για την έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι δεκατέσσερις νέοι που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού κατέφθασαν από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία, και βρίσκονται από προχτές στη Θεσσαλονίκη. Χτες συμμετείχαν και στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, όπου εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους για το διαγωνισμό και έγινε η απαραίτητη ενημέρωση για τη διαδικασία των εξετάσεων.

Σήμερα θα κατευθυνθούν στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Οι φιναλίστ της Ολυμπιάδας θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας από ειδικά καταρτισμένους καθηγητές, που θα επιλεχθούν από το Πανεπιστήμιο για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την τελική δοκιμασία. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του Αριστοτέλη, θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά φυσικά να κάνουν και τα... μπάνια τους, για να εκτιμήσουν καλύτερα το ελληνικό καλοκαίρι.

Ο υπέρμετρος ζήλος και η εργατικότητα των συμμετεχόντων είναι μεγάλη. Οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι αφενός η αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό και αφετέρου το έπαθλο της Ολυμπιάδας, το οποίο είναι μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πολλοί από αυτούς είχαν ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή τους, καθώς δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ ξανά στη ζωή τους την Ελλάδα.

Αναμένεται να δοθούν άλλα τρία βραβεία από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, το οποίο είναι και ο βασικός χορηγός της Ολυμπιάδας.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) που διοργανώνεται από το ΑΠΘ με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO και συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.