23 Αύγουστος 2016, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2016, 18:42

Αντίστροφη μέτρηση για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

  • Αντίστροφη μέτρηση για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας
    Εύα Παπαδάτου, Άλκης Αναστασιάδης, Περικλής Μήτκας, Μαρίνα Ματθαιουδάκη (από αριστερά) και από πίσω οι νικητές της α΄ φάσης της Ολυμπιάδας

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι προ των πυλών και σήμερα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου για να γίνει λεπτομερής πληροφόρηση για τον διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 1-3 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την επίσκεψη στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου.

Όσοι βρέθηκαν στην προγραμματισμένη συνέντευξη, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις εντυπώσεις των 14 νικητών της α΄ φάσης της Ολυμπιάδας, που εξέφρασαν την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια μιας εκ των συμμετεχόντων, της (μη ελληνικής καταγωγής) φοιτήτριας Χάτια Χιζανεϊσβίλι. Η 24χρονη από τη Γεωργία, όπως δήλωσε, ερωτεύτηκε την ελληνική γλώσσα όταν άκουσε για πρώτη φορά τη μητέρα της να την μιλάει. «Αποφάσισα τότε να σπουδάσω ελληνικά, και είμαι πλέον περήφανη που μιλάω αυτή τη γλώσσα με την τόση εκφραστικότητα» είπε συγκινημένη στη συνέντευξη Τύπου.


Οι νικητές της α΄ φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

Όνειρό της είναι να ασχοληθεί και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την αγαπημένη της γλώσσα, την ελληνική· έτσι, στόχος της είναι να συνεχίσει να την μαθαίνει όσο καλύτερα γίνεται. Η Χ. Χιζανεϊσβίλι, όπως και οι υπόλοιποι δεκατρείς διαγωνιζόμενοι, που προέρχονται από εννέα χώρες, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό τόσο εξαιτίας της αγάπης τους για την ελληνική γλώσσα όσο και για το έπαθλο ιδιαίτερης αξίας που προσφέρει το ΑΠΘ – μια δωρεάν υποτροφία για μεταπτυχιακό σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας γίνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των νέων σε όλο τον κόσμο για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, και ευελπιστούμε να γίνει θεσμός» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο οποίος καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη τους νικητές της α΄ φάσης του διαγωνισμού, οι οποίοι προκρίθηκαν ανάμεσα σε περίπου 200 διαγωνιζόμενους.


Εύα Παπαδάτου, Άλκης Αναστασιάδης, Περικλής Μήτκας, Μαρίνα Ματθαιουδάκη

Με τη σειρά της η Μαρίνα Ματθαιουδάκη, πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, παρέθεσε τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα και εξέφρασε την πίστη ότι αυτή η πρωτοβουλία θα εμπνεύσει περισσότερες συνεργασίες μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ελληνισμού της διασποράς στο μέλλον.

«Η συμμετοχή των νέων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα που είναι συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, για τον πολιτισμό μας. Ο θεσμός της Ολυμπιάδας προσέφερε και θα προσφέρει σε δεκάδες διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα, να μελετήσουν και να θαυμάσουν την ελληνική γλώσσα» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ), Άλκης Αναστασιάδης.

Η Ευανθία Παπαδάτου, διευθύντρια Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σημείωσε ότι «για το Υπουργείο Εξωτερικών και για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η διάδοση και η προβολή της ελληνικής γλώσσας, ο δεσμός των αποδήμων με την Ελλάδα, η ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και της πολιτιστικής ταυτότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες και εθνικοί στόχοι.

»Είναι χρέος μας να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως αυτές, ειδικά όταν προέρχονται από το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ομογένειας, τους νέους ανθρώπους, αλλά και ειδικότερα τη δραστήρια ποντιακή νεολαία. Η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού θα στηρίξει την εξέλιξη αυτής της διοργάνωσης σε θεσμό, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνομάθειας και Ελληνικού Πολιτισμού».

Οι νέοι που προκρίθηκαν θα αναχωρήσουν αύριο για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής, απ’ όπου θα επιστρέψουν την 1η Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι μια πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΠΟΝ που διοργανώνεται από το ΑΠΘ με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO και συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.