23 Αύγουστος 2016, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2016, 13:54

Πάνω από 25.000 κεραυνοί σε 12 ώρες στη βόρεια Ελλάδα

  • Πάνω από 25.000 κεραυνοί σε 12 ώρες στη βόρεια Ελλάδα
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Patrick Pleul)

Οι κεραυνοί ήταν αυτοί που έκαναν… ποδαρικό στο κύμα κακοκαιρίας που φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Από το μεσημέρι μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πάνω από 25.000 κεραυνοί έπεσαν στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σε αυτό το 12ωρο οι περισσότεροι (πάνω από 17.000) έπληξαν την κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Μιχάλης Σιούτας, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές του ανιχνευτή κεραυνών-αστραπών, οι περισσότεροι κεραυνοί έπεσαν στην Πέλλα, στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Στο χωριό Περδίκα Εορδαίας, για παράδειγμα, διώροφο σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

«Η ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα κεραυνών οφείλεται στα μεγάλα ύψη που εκτείνονται οι καταιγίδες στην ατμόσφαιρα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης ατμοσφαιρικής αστάθειας», σημειώνει ο Μιχάλης Σιούτας.