22 Αύγουστος 2016, 23:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 23:47

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αυστρία

  • Η Τουρκία προειδοποιεί τον Προκόπη Παυλόπουλο να... σεβαστεί τα σύνορά της για να μην υπάρξει ένταση!
    Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / Zurab Kurtsikidze)

Η Άγκυρα προχώρησε στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Αυστρία «για διαβουλεύσεις», μετά την απόφαση της Βιέννης να επιτρέψει την πραγματοποίηση πορείας στήριξης του PKK, το Σάββατο 20 Αυγούστου, στη Βιέννη. «Σε απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα, ανακαλέσαμε τον πρεσβευτή μας από την Βιέννη για διαβουλεύσεις και αναθεώρηση των σχέσεων με την Αυστρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Για την επιλογή των αυστριακών αρχών να επιτρέψουν την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας των Κούρδων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «δεν συνάδει με την τιμιότητα και την ειλικρίνεια».

Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι, απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά που υποστηρίζει την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, έχει εκλείψει το έδαφος για να συνεχιστούν φυσιολογικά οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλαπλασιάζονται οι επίσημες φωνές στην Αυστρία –μεταξύ αυτών και του αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν– που απορρίπτουν την πρακτική των εκκαθαρίσεων που ακολουθούνται μετά το πραξικόπημα και ζητούν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.


Περίπου 500 Κούρδοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του PKK, το Σάββατο στη Βιέννη

Τούρκοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους περιγράφουν την Αυστρία ως «την πρωτεύουσα του ακραίου ρατσισμού».

Όπως έγινε επίσης γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, ο αυστριακός επιτετραμμένος στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε διαμαρτυρία διότι στις οθόνες ενημέρωσης των επιβατών στο αεροδρόμιο της Βιέννης υπήρξε μια καταχώριση που ανέφερε ότι «η Τουρκία εγκρίνει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών».