22 Αύγουστος 2016, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2016, 14:54

Κούγιας κατά πάντων για την τραγωδία της Αίγινας – Αφήνει αιχμές για συγκάλυψη

  • Κούγιας κατά πάντων για την τραγωδία της Αίγινας – Αφήνει αιχμές για συγκάλυψη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αφήνει αιχμές για κάλυψη και συγκάλυψη των γεγονότων, ζητά να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε όλους τους επιβάτες του φονικού ταχύπλοου της Αίγινας (αλλά και σε όσους τους φυγάδευσαν), ενώ ζητά και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου καθώς και λήψη αποτυπωμάτων από το ταχύπλοο. Ο λόγος για τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος σήμερα το πρωί εμφανίστηκε ενώπιον της Ε’ Τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά που χειρίζεται την υπόθεση της Αίγινας.

Ο γνωστός ποινικολόγος εκπροσωπεί την οικογένεια του 44χρονου Θεοδόση Κατιφέ και της 5χρονης κόρης του Σεβαστής, που έχασαν της ζωή τους, και παράλληλα εκπροσωπεί τέσσερις από τους τραυματίες. Στα δικαστήρια του Πειραιά, μαζί με τον Αλέξη Κούγια και τον συνάδελφό του Σπύρο Βλάση, βρέθηκαν η θεία και ο νονός της μικρής Σεβαστής, οι δύο γιοι του καπετάνιου της λάντζας, που επίσης σκοτώθηκε, καθώς και οι τέσσερις διασωθέντες.

«Ζητήσαμε να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο ζωής για εκείνους που επέβαιναν στο σκάφος και δεν βοήθησαν τα θύματα, γι’ αυτούς που βοήθησαν τον δράστη και εκείνους που επέβαιναν στο σκάφος να διαφύγουν, και για τον κάτοικο Αίγινας ο οποίος σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο απομάκρυνε το σκάφος», είπε ο Αλέξης Κούγιας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Κούγιας: Ζητήσαμε να ασκηθούν διώξεις σε εκείνους που φυγάδευσαν τους δράστες. Ζητήσαμε να διωχθούν για κατάχρηση εξουσίας εκείνοι που δεν έκαναν αυτονόητες πράξεις.

Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε ότι το Λιμεναρχείο της Αίγινας «δεν έκανε αυτονόητα πράγματα», και είπε ότι είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ανέλαβε αυτό την ανάκριση, και όχι η ανακριτής. Για το θέμα της εγκατάλειψης των ναυαγών ανέφερε ότι «αν ο φερόμενος ως δράστης γύριζε πίσω μπορεί και να μην υπήρχαν θύματα», διότι όλοι οι θανόντες έχουν πνιγεί, κανένας δεν έχασε τη ζωή του από χτύπημα. «Αυτοί που τον πήραν με τα φουσκωτά δεν έπρεπε να πάνε πρώτα στον τόπο του ναυαγίου;», διερωτήθηκε.

Ο συνήγορος των θυμάτων και των τραυματιών δηλώνει ότι υπάρχουν προκλητικές παραλείψεις στην προανάκριση, και τονίζει ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί αποτυπώματα από το ταχύπλοο προκειμένου να διαπιστωθεί και ποιος οδηγούσε και ποιοι ήταν οι επιβάτες του.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, μετά τη διαφωνία εισαγγελέα-ανακρίτριας, αναμένεται να αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους σε κατ’ οίκον περιορισμό.