22 Αύγουστος 2016, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 14:17

Πρ. Παυλόπουλος: Εθνικό χρέος να μην ξεχνάμε τη Γενοκτονία Ποντίων και Μικρασιατών

  • Πρ. Παυλόπουλος: Εθνικό χρέος να μην ξεχνάμε τη Γενοκτονία Ποντίων και Μικρασιατών
    Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δίνει στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μηχανιώτισσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Επίτιμος δημότης του Δήμου Θερμαϊκού, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, είναι από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που λίγο πριν να κρατήσει στα χέρια του το χρυσό κλειδί της πόλης επανέλαβε όλα όσα είχε πει στην Παναγία Σουμελά για τη Γενοκτονία.

Όπως είπε ο ΠτΔ, αποτελεί εθνικό χρέος μας το να μη λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Κι αυτό δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, υπογράμμισε, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας!

Στην αντιφώνηση του, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι «γέφυρα» ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στο χώρο της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)

«Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως», είπε ο ΠτΔ.

«Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας –κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής– που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπιστούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της».

Μετά την προσφώνηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922. Περιέγραψε πως όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα.

Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «πνευματικό φάρο» του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.


Στιγμιότυπο από την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Θερμαϊκού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης και χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την παρουσία του ΠτΔ στις εορταστικές εκδηλώσεις. «Η Παναγιά μας βοήθησε και στέριωσε αυτός ο τόπος, η Μηχανιώνα μας, η Νέα Μηχανιώνα σε δύσκολους καιρούς κάνοντας την από έλος να είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι, με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης αλιείας», τόνισε ο δήμαρχος.

«Σε αυτή την περιοχή γεμάτη πρόσφυγες που ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία σε πολύ λίγα χρόνια, σε 93 χρόνια, έχουν θεριέψει και έχουν κάνει την περιοχή ξακουστή στη χώρα και στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο Γιάννης Μαυρομάτης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια-τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ–HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης και ο δήμαρχος Χορτιάτη-Πυλαίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.