22 Αύγουστος 2016, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 13:20

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ελονοσίας

  • Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΥΑΘ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη, με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν εμφανιστεί σε δήμους της Αττικής και την καραντίνα λόγω ελονοσίας 12 δήμων της χώρας.

Το υπουργείο κάνει λόγο για «υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση» ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Εξάλλου, διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα!


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ωστόσο ο Γιώργος Πατούλης σχολίασε πως «η κυβέρνηση γνώριζε ότι στη χώρα έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως δικαιολογία, θα έπρεπε να έχει νωρίτερα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό». Μάλιστα πρόσθεσε πως το υπουργείο «αντί να μιλά για πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος, ας μας πουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς ποτέ άλλοτε είχαν κηρυχθεί σε καραντίνα λόγω ελονοσίας δώδεκα δήμοι της χώρας;»

«Πόσα χρόνια θα γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της ανίκανης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;» αναρωτιέται ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 κατηγορεί τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο ότι «με τις παραλείψεις του εξέθεσε τη χώρα στον κίνδυνο της ελονοσίας» και ζητά την παραίτησή του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο εξέφρασε τη λύπη του που ένα θέμα δημόσιας υγείας το οποίο «απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες, αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας».