22 Αύγουστος 2016, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 19:51

Αμερικανός έμαθε ποντιακή λύρα μέσω Skype! (βίντεο)

Στην αφίσα αναφερόταν ως ο… guest star του 24ου Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού που διοργανώθηκε από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μπρεντ Γκέρι είναι κάτι παραπάνω: είναι ένας φανατικός και παθιασμένος φίλος της ποντιακής μουσικής.

Και μπορεί να μην είναι ο μόνος σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει μια βασική διαφορά: γέννημα θρέμμα Αμερικανός, χωρίς να έχει καμία σχέση ούτε με την Ελλάδα ούτε με τον Πόντο, έμαθε να παίζει ποντιακή λύρα και να τραγουδά στα ποντιακά μέσω Skype!

Όπως λέει ο ίδιος, μαγεύτηκε τόσο πολύ όταν άκουσε για πρώτη φορά ποντιακή μουσική, και η ποντιακή λύρα μίλησε τόσο βαθιά στην ψυχή του, που ζήτησε και πήρε μαθήματα μέσω διαδικτύου από τον γραμματέα του Συλλόγου Κατερίνης, και δάσκαλο λύρας, Δημήτρη Αμπερίδη.

Μάλιστα, το σωματείο «Παναγία Σουμελά» κάλεσε τον Μπρεντ Γκέρι να έρθει στην Ελλάδα.

Πράγματι, ο Αμερικανός έφτασε με την οικογένειά του στην Κατερίνη, και έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή, να πάρει τη λύρα του, και να τραγουδήσει μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό που τον καταχειροκρότησε για το παραδοσιακό διπάτ’ «Η κόρ’ επείεν σο παρχάρ’», αλλά και για το «Αδά 'ς σον κόσμον αγαπώ».

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ19
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2016