21 Αύγουστος 2016, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2016, 14:56

Καταθέσεις που «καίνε» τον 77χρονο κατηγορούμενο για την τραγωδία στην Αίγινα

  • Καταθέσεις που «καίνε» τον 77χρονο κατηγορούμενο για την τραγωδία στην Αίγινα
    Στιγμιότυπο από το λιμάνι της Πέρδικας λίγο μετά το δυστύχημα (φωτ.: aiginaportal.gr)

 «Θαλασσοπνιγόμασταν και τους φωνάζαμε βοήθεια. Ελάτε να μας πάρετε. Παρακαλούσαμε για να πετάξουνε ένα σωσίβιο. Εκείνοι, όμως, δεν έκαναν τίποτα». Το απόσπασμα περιλαμβάνεται στην κατάθεση της 44χρονης Όλγα Κατιφέ, η οποία έχασε το 5χρονο κορίτσι της και το σύζυγό της στη φονική σύγκρουση των δύο σκαφών νοτιοδυτικά της Αίγινας.

Η 44χρονη ανέφερε ότι αφού έπεσε στη θάλασσα έβλεπε το ταχύπλοο «Ντουέντε» σε κοντινή απόσταση, αλλά μάταια ζητούσε βοήθεια για την ίδια και τα παιδιά της.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει ότι στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται καταθέσεις που «καίνε» τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, για τη στάση που τήρησε μετά το δυστύχημα.

Ο 20χρονος Άγγελος Χατζηδιάκος, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε επί ώρες στις λιμενικές Αρχές, βρισκόταν μαζί με την παρέα του στο μοιραίο δρομολόγιο. Μιλώντας στον «ΕΤ» περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε: «Αυτό που έκανε ο κυβερνήτης του ταχύπλοου ήταν εγκληματικό.

»Το σκάφος έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τα πάνω μας. Εγώ καθόμουν στο κέντρο του καϊκιού μαζί με την παρέα μου. Το μόνο που πρόλαβα να ακούσω είναι μία γυναίκα να φωνάζει τρομαγμένη  “έρχεται κατά πάνω μας”, “έρχεται κατά πάνω μας”. Ενστικτωδώς γύρισα το κεφάλι μου και πρόλαβα να κοιτάξω το σκάφος. Στην πλώρη βρισκόταν ένας εύσωμος ηλικιωμένος που μας κοιτούσε. […]


(Φωτ.: aeginaportal.gr)

»Για το ταχύπλοο που εμβόλισε τη λάντζα ο 20χρονος αναφέρει επίσης: «Βρισκόταν ακίνητο σε απόσταση 15 μέτρων από εμάς. Στάθηκε εκεί μέχρι να φτάσουν τα καΐκια που μας έσωσαν. Έφτασαν μέσα σε τρία λεπτά. 

»Και πάλι είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα στην πλώρη να μας κοιτάει χωρίς να κάνει τίποτα. Ούτε μία κίνηση για να πετάξουν ένα σωσίβιο».

Γυναίκα που επέβαινε στο καΐκι, μίλησε ανώνυμα στον ΕΤ: «Το μόνο που πρόλαβα να δω από το σκάφος που μας χτύπησε ήταν δύο φιγούρες ανδρών, τις οποίες περιέγραψα αναλυτικά στους λιμενικούς. Τους ζητήσαμε βοήθεια αλλά μας αγνόησαν. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο. Όλοι μας θεωρούσαμε ότι δεν χρειάζεται γιατί πραγματικά η απόσταση που θα διανύαμε ήταν ελάχιστη», υποστήριξε.

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Κατιφέ
Ο δικηγόρος Σπύρος Βλάσσης, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας του 44χρονου πατέρα και του 5χρονου παιδιού κάνει λόγο σε δηλώσεις του στον «ΕΤ» για απόπειρα συγκάλυψης των τεχνικών γεγονότων: «Ο 77χρονος έστησε μία ολόκληρη επιχείρηση παροχής βοήθειας προς τον ίδιο και προς την παρέα του την ώρα που πνιγόταν κόσμος.

»Κάλεσε ένα φουσκωτό για να πάρει τους φίλους του, ένα ρυμουλκό για να τραβήξει το σκάφος του και ένα τρίτο σκάφος για να παραλάβει τον ίδιο. Μετά τον μετέφεραν στη θέση Φάρος και από εκεί τον πήραν με αυτοκίνητο με το οποίο πήγε στο λιμεναρχείο Αίγινας. Σημειώστε δε ότι παρουσιάστηκε με δικηγόρο. Όλα αυτά δημιουργούν ερωτήματα. Για το λόγο αυτά έχω ζητήσει από την αρμόδια ανακρίτρια την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων στην τραγική αυτή υπόθεση».

Σημειώνουμε, ότι στην απολογία του την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο κατηγορούμενος Θρασύβουλος Λυκουρέζος επέρριψε τις ευθύνες για το δυστύχημα στον καπετάνιο του καϊκιού και υποστήριξε ότι δεν ήταν εύκολο να ρίξει σωσίβια τους ναυαγούς, λόγω του ανέμου που έπνεε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά την απολογία του, του έχει επιβληθεί κατ΄ οίκον περιορισμός λόγω της διαφωνίας μεταξύ εισαγγελέα και ανακρίτριας.