21 Αύγουστος 2016, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2016, 17:06

Μποστάνι στο βυθό της θάλασσας;

  • Μποστάνι στο βυθό της θάλασσας;

Ο Τζιάνι Φοντανέζι λέει ότι έχει το πιο όμορφο γραφείο στον κόσμο. Μια καλύβα δίπλα στο κύμα στην ακτή Νόλι, στη δυτική Λιγουρία, ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι, αλλά και για υποθαλάσσια παραγωγή κάθε είδους λαχανικών.

Ο Τζιάνι έχει δημιουργήσει έναν λαχανόκηπο σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στο βυθό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό, λέει. Εκεί καλλιεργεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια και πολλά ακόμα ζαρζαβάτια.

«Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», υποστηρίζει ο Τζιάνι Φοντανέζι και εξηγεί πως λειτουργεί το υποθαλάσσιο μποστάνι του: «Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική.

»Όλα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά». Τα λαχανικά ποτίζονται με γλυκό νερό από την οροφή του θόλου.

Αρκετά πανεπιστήμια έχουν ήδη μελετήσει τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και διαπίστωσαν ότι αν και δεν αναπτύσσονται όλα τα φυτά εξίσου καλά, πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα.

«Ο πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα», υπογραμμίζει ο Τζιάνι, ο οποίος οραματίζεται αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη.

Τώρα, ο δημιουργός του υποθαλάσσιου λαχανόκηπου πειραματίζεται με την υποθαλάσσια καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων και φυτών για την παραγωγή καλλυντικών.