21 Αύγουστος 2016, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2016, 11:00

Ανακατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σχεδιάζει η κυβέρνηση

  • Ανακατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σχεδιάζει η κυβέρνηση
    Από την πρόσφατη μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Πειραιά στα Τρίκαλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βάιος Χάσιαλης)

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έκλεινε… τα μάτια στα νέα κύματα των προσφύγων που ήταν έτοιμα να εισέλθουν στην χώρα πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα κρατήσει τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία με την ΕΕ. Τώρα πλέον που καθημερινά τα ποσοστά ανεβαίνουν ετοιμάζει νέο σχέδιο που περιλαμβάνει την ανακατανομή μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αυτό προανήγγειλε με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

Οι μοναδικές περιοχές που θα εξαιρεθούν είναι οι ακριτικοί νομοί, όπως ο Έβρος, και μικρά νησιά. Η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κάθε δομή να στεγάζει 500 έως και 1.000 πρόσφυγες, προκειμένου οι καταυλισμοί να μην μετατραπούν σε «μικρές πόλεις».

Στην τρέχουσα φάση, πάντως η κυβέρνηση κάνει επαναξιολόγηση των σημερινών καταυλισμών, ώστε να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις, και ποιες πρέπει να καταργηθούν. Ορισμένα σημερινά κέντρα δεν αποκλείεται να διατηρηθούν και ως εφεδρικοί χώροι φιλοξενίας.

Να σημειώσουμε πάντως ότι μόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου  οι πρόσφυγες-μετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας  έφθασε στους 2.100, ήτοι κατά μέσο όρο πάνω από 200 την ημέρα.