20 Αύγουστος 2016, 20:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2016, 20:57

«Σεισμός» στην Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων

  • «Σεισμός» στην Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου από τους χορούς των Ποντίων
    (Φωτ.: ekirikas.com)

Εκατοντάδες ομογενείς από τη Νέα Υόρκη, την Νέα Ιερσέη, την Βοστώνη, την Πενσιλβάνια, το Κλίβελαντ Οχάιο, το Τορόντο και το Μόντρεαλ συμμετέχουν στο τριήμερο πανηγύρι που διοργανώνει το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (21/8).

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς οι Πόντιοι της Αμερικής έχουν πεισμώσει με την απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Έδωσαν λοιπόν ραντεβού στο ιδιόκτητο προσκυνητάρι που απέκτησαν στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης (το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των Απαλάχιων Όρων και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Σουμελιώτισσα στον Πόντο) και η Ποντιακή Γη σείεται με τους λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς.


Ομογενείς από το Νόργουαλκ εισέρχονται στον χώρο του φεστιβάλ (φωτ.: .ekirikas.com)

Είναι μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας, στον Πόντο. Οι Πόντιοι της Αμερικής προσφέρουν στην ομογένεια έναν τόπο συνάντησης και προσευχής, ένα χώρο πνευματικής δημιουργίας, μια κοιτίδα πίστης και πατρίδας. Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των ομογενών και τόνισε ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα δώσουν το έναυσμα στους ομογενείς να συμμετάσχουν με τις οικογένειές τους και με τους φίλους στο πανηγύρι και ότι θα περάσουν μοναδικές και αξέχαστες στιγμές.


Άποψη του χώρου όπου διεξάγεται το τριήμερο πανηγύρι (φωτ.: ekirikas.com)

Τα έσοδα του τριήμερου φεστιβάλ θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δανείου. Το δάνειο αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για την μετατροπή του προσκυνήματος σε ένα πολιτιστικό–ερευνητικό ιδρυμα.