20 Αύγουστος 2016, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2016, 16:21

Απάντηση Ξυδάκη στο Βερολίνο για τις αποζημιώσεις

  • Απάντηση Ξυδάκη στο Βερολίνο για τις αποζημιώσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Η πρώτη αντίδραση στους ισχυρισμούς του Βερολίνου ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα στο θέμα των αποζημιώσεων έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά τόνισε ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αφού σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως θέμα ηθικό» προσθέτει ότι η «η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό. Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότητες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση».