20 Αύγουστος 2016, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2016, 11:46

Κυπριακό: Τι ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ο Νίκος Αναστασιάδης

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Τσίπρα και Αναστασιάδη
    Νίκος Αναστασιάδης και Τζο Μπάιντεν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε μια λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, επικαλούμενη από έγκυρες πηγές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγεται ότι ζήτησε να μεταβιβάσει στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς». Ο Αμερικανός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνομιλίες συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τα τέλη του 2016.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μπάιντεν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.