19 Αύγουστος 2016, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2016, 20:52

Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας;

  • Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας;
    Εικόνα που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Παρασκευή 19 Αυγούστου, καταγράφει την εκτόξευση από ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο βαλλιστικών πυραύλων, που είχαν στόχο θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία ( Φωτ.: EPA / Ρωσικό υπουργείο Άμυνας)

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν εξελίξεις και δεδομένα που δείχνουν ότι δείχνουν ότι στήνεται ένα άλλο σκηνικό στη Συρία. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, υπάρχουν δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που μιλούν για παραχώρηση από την τουρκική κυβέρνηση της βάσης του Ιντζιρλίκ στη ρωσική πολεμική αεροπορία, για χρήση από ρωσικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφος της Συρίας.

Οι δηλώσεις και το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας, με αφορμή την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας, δημιούργησαν μια κατάσταση που έφθασε μέχρι το σημείο να κάνει τους Αμερικανούς να σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών που έχουν στη βάση αυτή, σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ίσως στη Ρουμανία.

Το δεύτερο είναι η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Χαμαντάν από την κυβέρνηση της Τεχεράνης στους Ρώσους .

Και επίσης η χορήγηση άδειας υπερπτήσης από την σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, σε ρωσικά στρατηγικά και υποστρατηγικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν στη Συρία. Η κατάσταση αυτή δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να κατοχυρώσει το «δρομολόγιο» Κασπία-Ιράν-Ιράκ-Συρία, που είναι το μοναδικό που την οδηγεί από αέρος στη Μεσόγειο και αποτελεί προϋπόθεση για υποστήριξη του κεντρικού γεωπολιτικού της στόχου, που είναι η μόνιμη παρουσία της στο Αιγαίο.


Εκτόξευση από ρωσικά πλοία βαλλιστικών πυραύλων, κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία ( Φωτ.: EPA / Ρωσικό υπουργείο Άμυνας)

Άλλωστε, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μέσω των οποίων υποστηρίζει το στόχο αυτόν η Ρωσία, κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν δύσβατα...

Εκτός κι αν η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει το δικό της εναέριο χώρο στα ρωσικά μαχητικά, που τότε θα μιλάμε για γεωπολιτική ανατροπή μείζονος σημασίας...

Το τρίτο είναι ο αεροπορικός βομβαρδισμός τις τελευταίες ημέρες συνοικιών που ελέγχονται από Κούρδους και Ασσύριους χριστιανούς στην πόλη Χασάκα, της ΒΑ Συρίας από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με έκδηλη χαρά δήλωνε ότι «θα γίνουν ωραία πράγματα στη Συρία». Αν η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να κινηθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, άρα εναντίον των ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.