22 Αύγουστος 2016, 08:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 08:33

Ο Ωρωπός αποκτά πλατεία Ποντίων και γιορτάζει τα θυρανοίξια ναού του Αγίου Ευγενίου

  • Ο Ωρωπός αποκτά πλατεία Ποντίων και γιορτάζει τα θυρανοίξια ναού του Αγίου Ευγενίου
    «Ο λαός των Ποντίων βράχος ακλόνητος στο πέρασμα των αιώνων», γράφει το μνημείο που φτιάχτηκε στον Ωρωπό
  • Ο Ωρωπός αποκτά πλατεία Ποντίων και γιορτάζει τα θυρανοίξια ναού του Αγίου Ευγενίου
    Το αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο παρεκκλήσι βρίσκεται στα Νέα Παλάτια, κάτω από τον Προφήτη Ηλία

Με πλούσια ιστορία κατά την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε ένα εύρωστο αγροτικό κέντρο, αλλά και με αντίστοιχη δραστηριότητα στα βυζαντινά χρόνια, ο Ωρωπός είναι ένα από τα σημεία στην Ελλάδα που οι Πόντιοι ρίζωσαν και δημιούργησαν. Θέλοντας να κάνει… αισθητή την παρουσία του Πόντου στη συγκεκριμένη πόλη της βορειοανατολικής Αττικής, στις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου, ο δραστήριος Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού μπορεί να καυχιέται ότι δημιούργησε ένα ορόσημο.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του σωματείου Πολυχρόνη Λεμονίδη, και με την οικονομική βοήθεια του Θανάση Μαρτίνου, το 2015 ξεκίνησε να χτίζεται στα Νέα Παλάτια, στην οδό Μικράς Ασίας κάτω από τον Προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

Μαζί με το ναό και η πλατεία Ποντίων, με το ομώνυμο μνημείο που φέρει το μήνυμα: «Ο λαός των Ποντίων βράχος ακλόνητος στο πέρασμα των αιώνων».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού ετοιμάζεται να γιορτάσει με τα μέλη και τους φίλους του τα θυρανοίξια του ναού αλλά και τα εγκαίνια της πλατείας. Οι άνθρωποι του σωματείου ελπίζουν ότι σύντομα, όταν συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, θα μπορέσουν να γιορτάσουν και την ολοκλήρωση των εργασιών του μουσείου, που επίσης βρίσκεται στην ίδια πλατεία.

Το μουσείο θα στεγάζεται στη δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε το 1924 από τους Πόντιους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον Ωρωπό.

Το Σάββατο στην τελετή θυρανοιξίων και στον εσπερινό θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ενώ θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το παρών θα δώσουν και τα μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωρωπού «Η Κρήτη», καθώς και Ρώσοι χορευτές.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Δήμου Ωρωπού.

  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016