19 Αύγουστος 2016, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2016, 15:44

Ο ρόλος του «κουβαλητή» φθείρει τους άνδρες ψυχικά και σωματικά

  • Ο ρόλος του «κουβαλητή» φθείρει τους άνδρες ψυχικά και σωματικά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Είναι ένα από τα πιο κλασικά στερεότυπα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια: ο ρόλος του βασικού «κουβαλητή» των αναγκαίων ανήκει στον άνδρα. Παίρνοντας ως δεδομένο αυτό το στερεότυπο, Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κριστίν Μουνς του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος ρόλος κάνει κακό στην ανδρική ψυχική και σωματική υγεία.

Για τις ανάγκες της μελέτης αναλύθηκαν, σε βάθος 15ετίας, στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παντρεμένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 32 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνεισφορά των δύο φύλων στον οικογενειακό προϋπολογισμό, και έκαναν μετά συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας καθενός.Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσο μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη έχουν οι άνδρες σε ένα νοικοκυριό, τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική κατάστασή τους, καθώς και η σωματική υγεία τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εάν οι άνδρες είναι οι μοναδικοί «κουβαλητές» του σπιτιού: η ψυχική τους υγεία είναι χειρότερη κατά μέσο όρο 5%, και η σωματική υγεία χειρότερη κατά 3,5%, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων οι γυναίκες συνεισφέρουν ισότιμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από την άλλη, όταν οι γυναίκες είναι οι «κουβαλητές» αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία τους. Όσο περισσότερα χρήματα φέρνουν στο σπίτι, τόσο καλύτερα νιώθουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «κουβάλημα» βιώνεται ως υποχρέωση και άγχος από τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες συχνά το αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία, επιλογή και πηγή υπερηφάνειας. Μια βασική διαφορά είναι ότι οι άνδρες συνεχώς κυριεύονται από το άγχος μήπως στο μέλλον αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης.