19 Αύγουστος 2016, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2016, 13:38

Πλήρη ένταξη στην ΕΕ έως το 2023 επιδιώκει η Τουρκία

  • Πλήρη ένταξη στην ΕΕ έως το 2023 επιδιώκει η Τουρκία
    Στόχος η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πριν από το 2023, λέει ο Τούρκος πρέσβης Σελίμ Γενέλ (φωτ.: EPA-Sedat Suna)

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σελίμ Γενέλ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πριν από το 2023, χρονιά που η Τουρκία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής του κράτους της με τη σύγχρονη μορφή του.

«Θα ήταν το επιστέγασμα για τη χώρα μου το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Εξάλλου όπως τόνισε ο Σελίμ Γενέλ, η Άγκυρα επιδιώκει την «πλήρη ένταξη. Για μας δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα αποδεκτό να μην ανήκουμε στην ΕΕ. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική».

Ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυήσεις για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η Άγκυρα έχει μεγάλες αμφιβολίες ότι η ΕΕ θα άρει την υποχρέωση βίζας για τους Τούρκους πολίτες ακόμα και αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενέλ τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι Άγκυρα και Βρυξέλλες θα βρουν μια λύση στη διαμάχη για την αλλαγή του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Θεωρεί δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι η συμφωνία για την άρση της υποχρέωσης βίζας των Τούρκων πολιτών από τον Οκτώβριο είναι ακόμα δυνατή ή πρέπει να καταστεί δυνατή εντός του έτους, ενώ θα ήταν απαράδεκτο να γίνει το 2017.