19 Αύγουστος 2016, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2016, 11:45

Απολογείται σήμερα ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος για την τραγωδία στην Αίγινα

  • Απολογείται σήμερα ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος για την τραγωδία στην Αίγινα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές)

Αντιμέτωπος με την Ε’ τακτική ανακρίτρια θα βρεθεί σήμερα ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, ο φερόμενος ως χειριστής του ταχύπλοου «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» που σκόρπισε το θάνατο πριν από λίγες μέρες και βύθισε στο πένθος όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και ολόκληρο το νησί της Αίγινας, όταν εμβόλισε την τουριστική λάντζα Ε/Γ–Τ/Ρ «ΑΝΤΩΝΙΑ» ενώ ήταν γεμάτη παραθεριστές που πήγαιναν για μπάνιο στο νησάκι Μονή. Παρά το ότι έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το τραγικό δυστύχημα, παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, τα οποία αυξάνονται καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα όσα έχει καταθέσει ο φερόμενος ως δράστης.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Βήμα», ο 77χρονος άνδρας αναφερόμενος στις κρίσιμες στιγμές πριν από τον εμβολισμό της τουριστικής λάντζας, είπε «ήμουν από δεξιά και ο καπετάνιος της λάντζας όφειλε να μου δώσει προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο Λιμενικό, στο τιμόνι του ταχύπλοου που κινούνταν με ταχύτητα 21 μιλίων ανά ώρα βρισκόταν εκείνος. Μπαίνοντας στο στενό Πέρδικας-Μονής δεν άλλαξε πορεία και ταχύτητα γιατί ήταν από δεξιά και άρα είχε προτεραιότητα και για να μην προκαλέσει πανικό στον άλλον χειριστή αλλάζοντας πορεία.


(Φωτ.: aeginaportal.gr)

Μάλιστα νόμιζε πως ο καπετάνιος θα σταματούσε και θα του έδινε προτεραιότητα, όταν όμως κατάλαβε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο ήταν αργά για να αντιδράσει. Όταν ρωτήθηκε γιατί κατάλαβε αργά πως βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης και έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση από το τουριστικό σκάφος μέχρι να αποφασίσει να κάνει κάποιον ελιγμό αποφυγής της σύγκρουσης, εκείνος φέρεται να απάντησε ότι είχε στραμμένη την προσοχή του στα δεξιά, για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπει εκείνος στην πορεία κάποιου άλλου σκάφους.

Ουσιαστικά ο 77χρονος επιμένει πως η μοιραία σύγκρουση οφείλεται σε λάθος χειρισμό του καπετάνιου της λάντζας.

Άλλα λένε οι μάρτυρες
Πάντως αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο. Κάποιοι λένε πως το μοιραίο ταχύπλοο είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και ο χειριστής του δεν έκοψε καθόλου, ούτε έκανε κάποια κίνηση για να αποφύγει τη λάντζα. Τονίζουν, κάτι που ομολόγησε και ο ίδιος, πως μετά τη σύγκρουση ο χειριστής του ταχύπλοου δεν προσέφερε την παραμικρή βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «δεν έριξε ούτε ένα σωσίβιο» κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος.

Ήταν σε κατάσταση σοκ
Σοκαρισμένος από το δυστύχημα, δήλωσε ο 77χρονος και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν κάλεσε βοήθεια.

Μόνο στην οικογένειά του και τους συνηγόρους του κατάφερε να τηλεφωνήσει για να πει τι έγινε.

Μετά φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους συνεπιβάτες που ήταν μαζί του στο σκάφος. Ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω γιατί το ταχύπλοο, λόγω της σύγκρουσης, έμπαζε νερά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως μετά το δυστύχημα κάλεσε έναν γνωστό του δύτη και έναν ακόμα ναύτη άλλης θαλαμηγού, οι οποίοι μετέφεραν τους τέσσερις επιβάτες του ταχύπλοου στην θαλαμηγό ιδιοκτησίας γυναίκας από την Ελβετία.