19 Αύγουστος 2016, 08:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2016, 10:57

Ομογενείς κέρδισαν μάχη για τη διδασκαλία των ελληνικών στην Αυστραλία

  • Ομογενείς κέρδισαν μάχη για τη διδασκαλία των ελληνικών στην Αυστραλία
    Τα ελληνικά διδάσκονται πολλά χρόνια στο σχολείο NHS της Μελβούρνης (Φωτ.: nhs.vic.edu.au)

Σκληρή μάχη έδωσε η ελληνική παροικία στη Μελβούρνη για να αναστρέψει την αυθαίρετη απόφαση της διεύθυνσης του γυμνασίου Northcote High School (NHS) για αφαίρεση των ελληνικών από το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του, προκειμένου να ενισχυθεί η διδασκαλία των γαλλικών. Η μάχη κερδήθηκε αλλά μάλλον προσωρινά.

Το σχολείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα του 2018, ενημερώνοντας παράλληλα ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση με μαθητές, γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Με ανακοίνωσή του, που υπογράφεται από την διευθύντρια Κέιτ Μόρις και την πρόεδρο του σχολικού συμβουλίου Γκάμπριελ Οστρόγκνεϊ, το σχολείο σημειώνει πως η απόφαση θα ληφθεί «έχοντας υπόψη ως πρωταρχικό κριτήριο, το συμφέρον των μαθητών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών των μαθητών στο σχολείο». 


Το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αγωνίζεται με τους ομογενείς στην περιοχή για να σώσει την ελληνική γλώσσα

Για την καλύτερη πορεία των συνομιλιών, προσθέτει το σχολείο, θα προσληφθεί η ανεξάρτητη εταιρεία δημοσίων σχέσεων Senate (SHJ), προκειμένου να φέρει σε πέρας τη διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο. Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας γενικά και ίσως όχι μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο. Προς το παρόν, στο πρόγραμμα διδασκαλίας παραμένουν τέσσερις γλώσσες, τα ελληνικά, τα ιταλικά που επίσης κινδυνεύουν, τα γαλλικά και τα κινέζικα.

«Έχουμε τρεις μήνες να πείσουμε τον σχολικό συμβούλιο να συνεχίσει να προσφέρει τα ελληνικά και στο μέλλον. Για τούτο, χρειάζεται η συμπαράσταση και συμβολή όλων» τονίζει σε μήνυμά του ο υπεύθυνος Θεμάτων Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Θόδωρος Μάρκος.

«Πετύχαμε μια μικρή αλλά σημαντική νίκη, καθώς τα ελληνικά θα συνεχίσουν να προσφέρονται του χρόνου στους μαθητές της Α' Γυμνασίου στο σχολείο» πρόσθεσε.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, προγραμματίζει συνάντηση γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων αρμόδιων φορέων προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρότατο θέμα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με την ομογενή υπουργό Οικογενειών, Παιδιών και Θεμάτων της Νεολαίας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου και την υπουργό Γυναικών και Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας Φιόνα Ρίτσαρντσον.