18 Αύγουστος 2016, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2016, 12:53

Δημιουργήθηκε αναλγητικό ισχυρό σαν τη μορφίνη

  • Δημιουργήθηκε αναλγητικό ισχυρό σαν τη μορφίνη
    (Φωτ.: newagemag.org)

Ισχυρό, συνθετικό οπιούχο φάρμακο που μπλοκάρει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τη μορφίνη, και χωρίς να έχει τις συχνά επικίνδυνες παρενέργειές της, παρασκεύασε ομάδα Αμερικανών και Γερμανών επιστημόνων.

Η ουσία δημιουργήθηκε από το μηδέν, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και αφού οι ερευνητές δοκίμασαν (προσομοίωσαν) πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις.

Προς το παρόν το νέο φάρμακο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια).


Ακίνδυνη συγκριτικά με τη μορφίνη η νέα ουσία που δοκιμάζεται

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Μπράιαν Κομπίλκα, καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, τόνισαν ότι η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή (βασική αιτία θανάτου από τα υπάρχοντα οπιούχα αναλγητικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας), ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα.

Το νέο φαρμακευτικό μόριο με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21 είναι άσχετο με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημική άποψη.

Όπως έδειξαν τα φαρμακολογικά τεστ, η σύνθεσή του τού επιτρέπει να δρα μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών σε σχέση με την μορφίνη.

Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο δεν γίνεται εθιστικό και ότι είναι ασφαλές στους ανθρώπους, όπως στα τρωκτικά. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο «όπλο» κατά του πόνου, με το οποίο παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο εθισμό στα αναλγητικά.