18 Αύγουστος 2016, 08:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2016, 10:25

Τι δήλωσε για το Ισλάμ η Άνγκελα Μέρκελ

  • Τι δήλωσε για το Ισλάμ η Άνγκελα Μέρκελ
    (Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ/ Michael Kappeler)

Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την τρομοκρατία στη Γερμανία και το Ισλάμ ανήκει στην κεντροευρωπαϊκή χώρα εφόσον ασκείται με τρόπο που σέβεται το γερμανικό Σύνταγμα. Με αυτά ακριβώς τα λόγια, τοποθετήθηκε για το Προσφυγικό και τη σχέση του με τον ισλαμιστικό φανατισμό η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον Γερμανών στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ενόψει των τοπικών εκλογών της 4ης Σεπτεμβρίου.

«Το φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ή του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι ένα φαινόμενο που ήλθε σε εμάς μαζί με τους πρόσφυγες», τόνισε η Μέρκελ.

Πολλοί, είπε, ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία για να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές. Μάλιστα, τον Ιούνιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως συνολικά 800 άτομα πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία και στο Ιράκ. Η καγκελάριος, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στην πόλη Νοϊστρίλτς, βόρεια του Βερολίνου, σημείωσε πως «η ομάδα αυτή μας ανησυχεί εδώ και πολλά χρόνια».


(Φωτ.: Bild)

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ένα Ισλάμ που ασκείται (...) με τρόπο που συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα (...) ανήκει στη Γερμανία», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όμως, ξεκαθάρισε, πως ένας τύπος Ισλάμ που αντιβαίνει το Σύνταγμα ή δεν αποδέχεται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες δεν έχει θέση στη Γερμανία.

Η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ έχει μειωθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία και το 52% των Γερμανών θεωρούν ότι η πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών είναι κακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει καλές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές τόσο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία όσο και στο Βερολίνο.