17 Αύγουστος 2016, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2016, 22:06

Για τον Οκτώβριο πάει η επαναφορά του ΕΚΑΣ

  • Για τον Οκτώβριο πάει η επαναφορά του ΕΚΑΣ

Αντί του Σεπτεμβρίου μεταφέρεται για τον Οκτώβριο τελικά η επιστροφή του ΕΚΑΣ σε 25.000 μικροσυνταξιούχους (από 163.000 που το έχασαν στις περικοπές του Ιουλίου). Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων να γίνει τον Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου».

Ωφελούμενοι πρόκειται να είναι ένας εκ των δύο συζύγων που έχασαν το ΕΚΑΣ (εκείνος με το μικρότερο ατομικό εισόδημα), καθώς και όσοι ανάπηροι έχασαν το βοήθημα, αν έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Επίσης, θα χορηγηθεί και μηνιαία προπληρωμένη κάρτα.

Αιτία της καθυστέρησης, κατά το υπουργείο Εργασίας, είναι «τεχνικοί λόγοι και οι αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με δήθεν έλλειψη χρημάτων, αφού τα χρήματα που απαιτούνται -περίπου 180.000.000 ευρώ- έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί, και σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οπότε και ισχύει η νομοθετική ρύθμιση».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Αυγούστου έχουν εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης όλων όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.