21 Αύγουστος 2016, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2017, 22:59

Φεστιβάλ για την Ορθοδοξία στη Μόσχα

  • Φεστιβάλ για την Ορθοδοξία στη Μόσχα

Και η Ορθοδοξία έχει την τιμητική της στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Μετά τις πολλές μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες, προγραμματίστηκε η διεξαγωγή του Διεθνούς Ορθόδοξου Φεστιβάλ «Άρτος» στο εκθεσιακό κέντρο Σοκόλνικι στη Μόσχα από τις 22 μέχρι τις 28 Αυγούστου. Θεματικό επίκεντρο του φεστιβάλ είναι οι δύο ορθόδοξες χώρες, Ελλάδα και Ρωσία.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.

Η εκδήλωση έχει σκοπό να προβάλει τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Ρωσίας. Για όλους τους ορθοδόξους αυτό το έτος είναι σημαντικό λόγω του εορτασμού των 1.000 ετών της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στον Άθω. Μέσα από το Φεστιβάλ επιδιώκεται να αναπτυχθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες πνευματικός διάλογος και να γνωρίσουν καλύτερα την πνευματική και πολιτιστική παράδοση των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την Ελλάδα και τη Ρωσία τις ενώνει η κληρονομιά του Βυζαντίου και της ορθόδοξης πίστης.

Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορωδία βυζαντινής μουσικής και από χορευτικά συγκροτήματα που θα φέρουν τον κόσμο σε επαφή με την ιστορία της ελληνικής και ρωσικής χορευτικής παράδοσης. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της Ρωσίας θα παρουσιάσουν εκθέσεις έργων τέχνης, που απεικονίζουν ιερούς ελληνικούς τόπους.

Στις 27 Αυγούστου όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία μικρού μήκους Φιλοσοφία του Έλληνα ηθοποιού-σκηνοθέτη από τη Μόσχα, Γιάννη Πολίτοφ. Σε αυτήν την προβολή θα είναι παρών και ο ίδιος για να παρουσιάσει τις προσωπικές του ιδέες και σκέψεις για την ταινία του.

Θα υπάρχουν και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για παιδιά που θα επικεντρωθούν στη γνωριμία με την παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία, τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές και τους αμφορείς.

Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και ο αντιπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδία της Κριμαίας Γκεόργκι Μουράντοφ.