18 Αύγουστος 2016, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2016, 15:19

Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας φέρνει ποντιακές και κρητικές λύρες στον Άγιο Νικόλαο

  • Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας φέρνει ποντιακές και κρητικές λύρες στον Άγιο Νικόλαο

Με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως Πόντου με τους σπάνιους τόμους της και το αρχειακό της υλικό, αλλά και την ανάδειξη του μαγευτικού άλσους του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 20-22 Αυγούστου στη Νάουσα, εκδηλώσεις με τίτλο «Λύρες στις Πηγές». Διοργανωτής είναι η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, με αρωγούς και συμπαραστάτες την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιο Χωραφά».

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Λέσχης Φάνης Φανιάδης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των εκδηλώσεων, αφού θα ακουστούν οι λύρες από τον Πόντο μέχρι την Κρήτη και να ενώσουν τις δυνάμεις τους Πόντιοι και Κρήτες καλλιτέχνες. Τόνισε παράλληλα ότι με τις εκδηλώσεις αυτές θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αναδειχθεί η περιοχή και κάλεσε όλον τον κόσμο να λάβει μέρος.


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου

Ο Φάνης Φανιάδης δεν έκρυψε την πικρία του για την αδιαφορία της πολιτείας στο θέμα της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, ευχαρίστησε όμως τον Δήμο Νάουσας.

Εκ μέρους του Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» ο πρόεδρος Αντώνης Καγκελίδης δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια θυμίζοντας στιγμές από την ιστορία των Ποντίων τις οποίες συνέδεσε με τη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, όπως ότι οι ξεριζωμένοι άνθρωποι έφερναν βιβλία και κειμήλια από την πατρίδα αντί για τρόφιμα και κοσμήματα. Για την αξιόλογη δουλειά των Ποντίων Νάουσας μίλησε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Παύλος Σαρημιχαηλίδης, τονίζοντας ότι οι Πόντιοι αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο για χορό αλλά παράγουν πολιτισμό.

Από τη συνέντευξη προέκυψε η πρόθεση να γίνει κοινή εκδήλωση για τη στήριξη της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης από όλους τους συλλόγους της Ημαθίας, πιθανώς το Σεπτέμβριο στο Φράγμα του Αλιάκμονα. 

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ20
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2016
21:30
Δίπλα στις πηγές της Αράπιτσας, στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας.