17 Αύγουστος 2016, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2016, 13:04

Τέσσερις συνήθειες που αφαιρούν έξι χρόνια ζωής

  • Τέσσερις συνήθειες που αφαιρούν έξι χρόνια ζωής
    (Φωτ.: Flickr / Andreas Kontokanis)

Μπορεί λίγο-πολύ οι περισσότεροι να γνωρίζουν ποιες είναι οι πιο ανθυγιεινές συνήθειες (ασχέτως του αν κάνουν κάτι για να τις κόψουν), εντούτοις μια νέα καναδική έρευνα εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες συνήθειες είναι «υπεύθυνες» για το περίπου 50% των πρόωρων θανάτων.

Κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο σχεδόν έξι χρόνια ζωής, καταλήγουν οι ερευνητές.

«Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές επιβαρύνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, και οι τέσσερις αυτές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή», δήλωσε επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νταγκ Μάνουελ του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

Προκειμένου να γίνουν οι υπολογισμοί, η ομάδα δημιούργησε ένα νέο ειδικό αλγόριθμο. Έτσι, κατέληξαν στο ότι το ένα τέταρτο (26%) όλων των πρόωρων θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα, άλλο ένα τέταρτο (24%) στη σωματική αδράνεια, το 12% στην ανθυγιεινή διατροφή και το 0,4% στο πολύ αλκοόλ.

Για τους άνδρες, το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, αφαιρώντας κατά μέσο όρο 3,1 χρόνια ζωής, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη σωματικής άσκησης που «κόβει» σχεδόν τρία χρόνια. Αντίθετα, όσοι επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχοντας απαρνηθεί και τις τέσσερις συνήθειες, έχουν προσδόκιμο ζωής σχεδόν 18 χρόνια μεγαλύτερο.

Η καναδική έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.