17 Αύγουστος 2016, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2016, 14:44

Η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει τη βάση του Ιντζιρλίκ για τα ρωσικά αεροπλάνα

  • Η Τουρκία εκβιάζει εν ψυχρώ τις ΗΠΑ – Απειλεί να κλείσει το Ιντζιρλίκ
    (Φωτ.: EPA / Andrea Bienert / Bundeswehr)

Φαίνεται ότι η αμερικανοτουρκική κόντρα, που ήλθε στην επιφάνεια με το πραξικόπημα και την παραμονή του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, αλλά έχει τις ρίζες της στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στη Μεσοποταμία και τη Συρία, θα έχει πολλές συνέχειες. Οι Επιτροπές Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία είναι δυνατόν να ανοίξει τη βάση του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους και να δώσει σχετική άδεια ώστε να επιχειρούν από εκεί ρωσικά αεροπλάνα σε επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Ο Ιγκόρ Μορόζοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, σε δήλωση που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, είπε: «Η Τουρκία είναι δυνατόν να δώσει άδεια στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ για επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων. Αυτό μπορεί να είναι η συνέχεια στα σωστά βήματα που θα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας προς τη Ρωσία».

Από την πλευρά του ο Βίκτορ Οζέροφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση είναι δυνατόν να ληφθεί ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Ο Οζέροφ σημείωσε ότι η Ρωσία μπορεί να μην έχει ανάγκη το Ιντζιρλίκ, όμως μια τέτοια απόφαση μπορεί να έχει σημειολογική σημασία στη βούληση των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.