20 Αύγουστος 2016, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2016, 22:03

Χωριάτικη σαλάτα για ρεκόρ Γκίνες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

  • Χωριάτικη σαλάτα για ρεκόρ Γκίνες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
    Η Κόκκινη Πλατεία, όπου θα γίνει και η προετοιμασία της μεγαλύτερης σαλάτας στον κόσμο (φωτ.: ellada-russia.gr)

Η μεγαλύτερη χωριάτικη σαλάτα όλων των εποχών (που οι ξένοι την αποκαλούν ελληνική), βάρους είκοσι τόνων, θα παρασκευαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου στο κλείσιμο του 9ου ετήσιου φεστιβάλ «Πύργος του Σωτήρος» στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Εφόσον προετοιμαστεί με επιτυχία, θα σπάσει το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη σαλάτα όλων των εποχών.

Η σαλάτα θα... εκτείνεται σε μήκος εννέα μέτρων, πλάτος τριών και ύψος ενός μέτρου, και για την προετοιμασία της θα χρειαστούν 1.200 άνθρωποι.

Στα απαιτούμενα υλικά της συνταγής θα συμπεριληφθούν επτά τόνοι αγγούρια, επτά τόνοι ντομάτες, δύο τόνοι ελιές, δυόμισι τόνοι φέτας, μισός τόνος ελαιόλαδο, ένας τόνος κρεμμυδιών, δέκα κιλά αλάτι, δέκα κιλά πιπέρι και δέκα κιλά ρίγανη. Ύστερα από την επίσημη καταγραφή του ρεκόρ, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί, φυσικά, να δοκιμάσει τη σαλάτα.

Το Φεστιβάλ «Πύργος του Σωτήρος» διεξάγεται από το 2009 και λαμβάνουν μέρος σε αυτό περίπου 1.500 μουσικοί, στρατιωτικοί και καλλιτέχνες. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης Ρωσοελληνικών Σχέσεων, Βαλέρι Σμιρνόφ, διευκρίνισε ότι την Ελλάδα φέτος στο Φεστιβάλ θα εκπροσωπήσει η μικτή ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα παρουσιαστούν και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και χοροί.

Το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη χωριάτικη (ελληνική) σαλάτα ανήκει από τις 19 Ιουνίου 2010 στην Ιεράπετρα της Κρήτης· ζύγιζε 13 τόνους και 417 κιλά. Το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη σαλάτα λαχανικών γενικώς έχει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2012 το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Εκείνη η σαλάτα ζύγιζε 19 τόνους και 50 κιλά. Αυτό το ρεκόρ θα επιχειρήσουν να σπάσουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ «Πύργος του Σωτήρος».

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην προετοιμασία της σαλάτας, μπορεί να κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης www.greek-salad.ru.