16 Αύγουστος 2016, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2016, 13:56

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις

  • Τσίπρας: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις

Η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών, τόνισε ο Αλέξης; Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το «ιστορικό χρέος».

«Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται στο Κομμένο Άρτας για τους 317 Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου του 1943. Μίλησε μάλιστα ο πρωθυπουργός για πρωτοβουλία «εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας».

«Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα», ανέφερε στην ομιλία του τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης.

«Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε».