16 Αύγουστος 2016, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2016, 19:03

Μοναδικό: Πόντιοι χορεύουν πυρρίχιο μέσα σε εκκλησία της Κρήτης (βίντεο, φωτο)

  • Μοναδικό: Πόντιοι χορεύουν πυρρίχιο μέσα σε εκκλησία της Κρήτης (βίντεο, φωτο)
    Η συνάντηση Πόντιων και Κρητικών στα Ανώγεια (φωτ.: Γιάννης Σεπτούχος)

Βρέθηκαν στα Ανώγεια της Κρήτης προσκεκλημένοι του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τους οικοδεσπότες αλλά και την ποντιακή τους ταυτότητα. Ο λόγος για το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», που στις 13 Αυγούστου παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Ανωγείων, στο πλαίσιο πολιτιστικού τριημέρου.

Μετά από παρότρυνση του ιερέα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, οι Πόντιοι χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό σέρρα μέσα στο ναό του Αγίου Γεωργίου, κάτω από τις εικόνες με τους ήρωες του 1821.

«Με την ποντιακή πρεπειά τους τίμησαν τους Ανωγειανούς και το Ολοκαύτωμα, περπάτησαν τα ζάλα του πυρρίχιου χορού και με φόντο τους Ήρωες του 1821 εντός του Αϊ-Γιώργη, οι Ακρίτες του Πόντου που βρέθηκαν στα Ανώγεια χόρεψαν μέσα και έξω από την εκκλησία προκαλώντας ρίγη συγκίνησης», έγραψε ο πάτερ Ανδρέας στο facebook.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, Πόντιοι και Κρητικοί έστησαν μια υπέροχη γιορτή στο κέντρο των Ανωγείων, αφού χορευτές και μουσικοί κατευθύνθηκαν με τους ήχους της ποντιακής και της κρητικής μουσικής στον πεζόδρομο των ρακάδικων, με τη ρακή να προσφέρεται άφθονη.

Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του χωριού που ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που ξεσήκωσε όλο τον κόσμο.

Οι Πόντιοι χορευτές χόρεψαν κότσαρι και οι Κρητικοί, υπό τους ήχους της μουσικής του κότσαρι, ανωγειανό πηδηχτό. Όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί σύντομα έγιναν ένας μεγάλος χορός.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» ήταν καλεσμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων για ένα τριήμερο ιστορίας, πολιτισμού και μνήμης. Η συνύπαρξη με τους Κρήτες ήταν εκρηκτική και οι μαντινάδες έδιναν και έπαιρναν...

Οι Κρητικοί κι οι Πόντιοι
έχουν κοινά και μοιάζουν
κι οι δυο για την πατρίδα τους
τα πάντα θυσιάζουν.

Ποντιακός ελληνισμός
δυο λέξεις μια ιστορία
που μένει αναλλοίωτη
στου χρόνου την πορεία. 

Με επιθυμία των χωριανών στήθηκε ποντιακό γλέντι και στο σπίτι του Νίκου Ξυλούρη.

Οι Πόντιοι Ασπροπύργου πρόσφεραν στον διοργανωτή Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και μια ασημένια ποντιακή λύρα.

  • Φωτογραφίες: Γιάννης Σεπτούχας.
Gallery